Eerstelijnszone Westhoek

| Dr. Lander Vanhee | Nieuws
Eerstelijnszone Westhoek
In deze nieuwsbrief:   
 

Covid-update 

Binnen Eerstelijnszone Westhoek houden we wekelijks de Covidcijfers bij. Er komen de laatste tijd terug vaker berichten over stijgende cijfers. De besmettingen komen voor in alle leeftijdscategorieën. In onderstaande tabel kun je de huidige Covidcijfers terugvinden per gemeente.Indicatoren incidentieniveau:

 1. relatieve verandering incidentie over 7 dagen: > 50% stijging tov voorgaande 7 dagen
 2. dagen met stijging: minstens 4 dagen in de laatste 7 dagen
 3. stijgende positiviteitsratio over 7 dagen: meer dan 5% over de voorgaande 7 dagen

Early warning = code oranje: minstens 2 van de 3 indicatoren zijn overschreden

Alert = code rood: minsten 5 dagen early warning in de laatste 7 dagen

 

Vaccinatie zomermaanden

Het vaccinatiecentrum blijft tijdens de zomermaanden open maar gaat vanaf juli terug in waakfase. Komende maanden zijn prikmomenten voorzien op 29/6, 18/7 en 10/8. Wie gevaccineerd wil worden, kan contact opnemen via: 

 • telefoon: 0800/30704 - Het callcenter blijft actief op maandag, woensdag en vrijdagvoormiddag (9u - 13u). 
 • mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • inschrijven via de forms op de website van eerstelijnszone Westhoek
 

Jaarverslag 2021

Naar jaarlijkse gewoonte vraagt de Vlaamse overheid alle eerstelijnszones een stand van zaken van de reguliere werking. Interesse om te lezen wat onze Eerstelijnszone in 2021 allemaal gerealiseerd heeft? 
 • Lees hier de uitgebreide versie van het inhoudelijk jaarverslag 
 • Een korte, schematische voorstelling vind je in dit activiteitenverslag
 

Word jij onze nieuwe collega?

Eerstelijnszone Westhoek zoekt een projectmedewerker (38u).Ben je geboeid door actuele thema’s binnen gezondheidszorg en welzijn zoals buurtgerichte zorg, mantelzorg, psychosociale noden, vaccinatie,..? Dan is dit misschien iets voor jou. Als projectmedewerker ondersteun je samen met de collega's de werking en uitvoering van acties binnen Eerstelijnszone Westhoek en ben je trekker van specifieke thema’s, indien mogelijk op basis van persoonlijke interesses en ervaring.Interesse? Lees hier alles over deze vacature.  
 

Sfeerverslag Zorgforum 9 juni 

Met enkele sfeerbeelden blikken we terug op een geslaagd zorgforum rond buurtgerichte zorg. Een 60-tal aanwezigen luisterde naar Rubie Derutter van SAAMO die duidelijk uiteen zette wat buurtgericht werken inhoudt. Ook de korte maar inspirerende workshops rond de 6 Zorgzame buurten uit de Westhoek konden op veel bijval rekenen. Veel dank aan de trekkers van deze projecten om hun project met enthousiasme en goesting te komen voorstellen. Het hapje, drankje en de gezellige babbels waren de perfecte afsluiter van een boeiende avond.
Save the date !Zorgforum 13 oktober 2022met Professor Lieven Annemans
 

Buurtcafé 22 juni 2022 - Buurthuis De Vonk

 
Op 22 juni organiseert Buurthuis De Vonk een (eerste) buurtcafé. Inwoners van Vlamertinge kunnen er hun ideëen, wensen en noden kwijt en kunnen meedenken om een zorgzame buurt op poten te zetten waar oog is voor iedereen. Woon je in Vlamertinge of ben je er werkzaam? Mis dit niet of informeer de inwoners om er aanwezig te zijn. 
Waar?Cafetaria WZC WintershoveWanneer?woensdag 22 juni om 14u en 18uMeer info en inschrijvenDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
 

Zorgaanbod Oekraïnse ontheemden

Via verschillende instanties kreeg Eerstelijnszone Westhoek vragen over de nood aan preventief zorgaanbod en informatie over werking reguliere zorg in België voor Oekraïnse vluchtelingen. Samen met Huisartsenkring Westhoek en het Jan Ypermanziekenhuis organiseert Eerstelijnszone Westhoek een zorgpunt. Dit gaat door op 28 en 30 juni tussen 13u en 17u in campus Mariaziekenhuis in Poperinge. Het is de bedoeling dat de mensen zoveel mogelijk op deze georganiseerde momenten langskomen. Het volgende wordt aangeboden:
 • Registratie elektronisch medisch dossier
 • Informeren over Belgisch gezondheidssysteem
 • Sensibiliseren over vaccinatie + mogelijkheid geven tot vaccinatie (basisvaccinaties tegen difterie, tetanus, Covid-19, …)
 • Mogelijkheid tot screening op TBC
 • Evt. advies, doorverwijzing naar reguliere zorg binnen de eerste lijn: huisarts, apotheek, … in eigen woonplaats
We rekenen op de partners van de eerstelijnszone om de betrokken personen naar dit zorgpunt toe te leiden.Heb je vragen? Neem gerust contact op met Heleen Debaene via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0471/700 954.
 

Info van en voor ELZ-partners

Zomercursus "Samen op één lijn voor een geïntegreerde eerste lijn"

De Academie Voor De Eerste Lijn organiseert een tweedaagse cursus die in het teken staat van geïntegreerde zorg en interprofessionele samenwerking in de eerste lijn. Bekijk hier het volledige programma. 

Waar? Stadscampus AntwerpenWanneer? 7 en 8 juni 2022 van 8u30 tot 17u00Inschrijven kan via deze link. 
Bond Moyson wordt Solidaris  
Vanaf 1 juli wordt SOLIDARIS de nieuwe naam van de Socialistische Mutualiteiten. Het ziekenfonds verandert van naam maar de werking voor leden, partners en zorgverleners blijft onveranderd.Meer info vind je hier.  
Evaluatie CAW Centraal-West-Vlaanderen 2022

CAW Centraal-West-Vlaanderen wil graag weten hoe partners, cliënten en medewerkers denken over hun hulp- en dienstverlening. Via deze online vragenlijst kan je je mening geven over 22 stellingen. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 10 à 15 minuten, is anoniem en loopt tot 1 juli 2022. De resultaten worden gebruikt om de hulpverleningspraktijk te verbeteren. 

 

Leestips

 • Om in de sfeer van buurtzorg en zorgzame buurten te blijven delen we graag deze inspirerende leestip over Commons Lab, een burgercollectief uit Antwerpen. 
 • En omdat de vakantie nadert en er hopelijk wat tijd is voor een goed boek ook nog deze aanrader: Hemelrijk van Chris De Stoop, een boek over mantelzorg, corona en... een sint. Lees hier het interview met Chris De Stoop.  
 

Kalender

 • 22 juni - Gratis evenement voor mantelzorgers
In aanloop naar de Dag van de Mantelzorg organiseert Steunpunt Mantelzorg een gratis evenement voor mantelzorgers. Een leuke, ontspannende dag waar genieten, ontmoeten en informeren centraal staan. Laat de zorg even los en kom op adem. -> Voor wie? Alle mantelzorgers-> Wanneer? 22 juni 2022 van 10u30 tot 17u00-> Info en inschrijven? klik hier 
 • 28 juni - Webinar multidisciplinair webinar intrafamiliaal geweld
Met deze multidisciplinaire vorming van Domus Medica vzw word je als eerstelijnsprofessional kort en bondig ondergedompeld in het thema intrafamiliaal geweld en leer je hoe je via multidisciplinaire weg hiermee aan de slag kan.-> Voor wie? Alle eerstelijnsprofessionals-> Wanneer? 28 juni 2022 om 20u - online-> Inschrijven? klik hier
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

© Huisartsen Westhoek | Cooked & Spiced by Tasty Creations | Powered by LMD