Corona

| Dr. Lander Vanhee | Nieuws
Corona

 

Bekijk deze nieuwsbrief online
In deze nieuwsbrief: 

Kindervaccinatie gaat van start

Net zoals de volwassenen krijgen alle kinderen tussen 5 en 11 jaar begin januari een schriftelijke uitnodiging voor vaccinatie van de Vlaamse overheid. In tegenstelling tot de volwassenen moeten de ouders zelf een moment voor de kinderprikken inboeken. Broers/zussen kunnen op het zelfde moment gevaccineerd worden. Dit staat ook duidelijk op de infobrief dat aan alle ouders bezorgd werd deze week vanuit de lokale besturen. 

Praktisch
Als ouder kan je op myhealthviewer.be of mijngezondheid.be kijken of je kind al ‘geactiveerd’ werd. Je vindt er ook de code om de afspraak in te boeken (een afspraak per kind). Dit kan via de website, via de QR-code met je smartphone of via het gratis nummer van het callcenter (0800 30 70 4) dat je op de uitnodigingsbrief terugvindt.  
 
De kinderen krijgen een aangepast pediatrisch vaccin van Pfizer. De aangepaste dosis is één derde dosis van het vaccin voor volwassenen. Net zoals de volwassen, krijgen de kinderen 2 prikken, met een tussentijd van 21 dagen.   
 
De eerste momenten voor kindervaccinatie zijn vrijdag 14 januari, zaterdag 15 januari, zondag 16 januari en woensdag 19 januari. De tijdssloten voor kindervaccinatie vullen alvast vlotje in. 

Extra informatie en sensibiliseringsfilmpjes over kindervaccinatie vind je op: https://www.laatjevaccineren.be/5-11-jarigen.
 

Laatste cijfers boostervaccinatie uit de Westhoek


Op vandaag is al meer dan 63% van de volwassen bevolking uit de Westhoek gevaccineerd met de boosterprik. Enkel personen 18+ worden momenteel uitgenodigd voor hun boostervaccin.
 

Update Covidcijfers 


Onderstaande tabel geeft de evolutie in de Covidcijfers weer. Heeft u hierover vragen, neem dan zeker contact op via mail met //Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./" target="_blank" style="text-size-adjust: 100%; color: rgb(0, 124, 137); font-weight: normal; text-decoration: underline;" rel="noopener">Heleen Debaene. Op vrijdag 14 januari komt het Covidteam van Eerstelijnszone Westhoek samen. 
 
 

Nieuwe regels in het test- en quarantainebeleid


Vanaf 10 januari zijn er nieuwe richtlijnen van kracht in de test- en quarantainestrategie. Je vindt deze hier terug.
Onderstaande schema's van de VRT-Nieuwsdienst geven ook een duidelijk en beknopt beeld van de nieuwe maatregelen.
Hierbij hanteert men de volgende definities van de vaccinatiestatus:  
  • volledig gevaccineerd: boostervaccin of laatste dosis van basisvaccinatie of herstelcertificaat: minder dan 5 maanden geleden 
    • NB: Jongeren tussen 12 en 17 jaar die hun basisvaccinatie hebben gekregen - ongeacht de datum van vaccinatie - worden eveneens beschouwd als volledig gevaccineerd (gezien ze voorlopig nog niet opgeroepen worden voor boostervaccin).
  • deels gevaccineerd: boostervaccin of laatste dosis van basisvaccinatie: langer dan 5 maanden geleden
  • kinderen tussen 5 en 11 jaar: krijgen de (vaccinatie)status van de volwassen persoon of personen waarbij het kind op dat ogenblik verblijft.
  • alle anderen: niet gevaccineerd

Wat de richtlijnen zijn voor het basis- en secundair onderwijs vind je hier. Ook Vrij CLB Westhoek publiceerde op hun website de te volgen strategie in geval van corona-besmettingen in het onderwijs. 

Binnen de zorgcollectiviteiten geldt vaak een aangepast test- en quarantainebeleid. De recentste updates vind je hier. 
 

Coronatest zonder afspraak in screeningpost Ieper


Sinds 5 januari kan je elke dag zonder afspraak tussen 13 en 16 uur in terecht in de screeningpost van het Jan Yperman ziekenhuis (Briekestraat 10) voor een coronatest. Je dient wel een geldige CTPC-code mee te hebben. Meer info? Klik hier.

Tests op andere momenten blijven mogelijk, zowel in Ieper als Poperinge, maar dan enkel op afspraak
 

Vormingsaanbod voor mantelzorgers


Mantelzorgvereniging Liever Thuis LM groepeerde het vormingsaanbod 2022 voor mantelzorgers of een breder publiek. Je kunt het aanbod hier raadplegen: Vormingsaanbod 2022

Ook in deze nieuwsbrief van 6 erkende mantelzorgverenigingen krijg je een overzicht van het digitale vormingsaanbod en alle nieuwtjes en acties ter ondersteuning van mantelzorgers. 
 

Maak kennis met Dito vzw


Dito, voorheen VFG, is een vereniging van en voor personen met een handicap of chronische ziekte en hun netwerk. De vereniging informeert, behartigt de belangen van haar leden en organiseert heel wat activiteiten. Ontdek hier wat vzw Dito allemaal te bieden heeft. 
 

TEJO Ieper zoekt therapeuten


TEJO staat voor therapeuten voor Jongeren en biedt laagdrempelige, therapeutische hulpverlening aan jongeren tussen 10 en 20 jaar. Deze dienstverlening gebeurt door professionele therapeuten op vrijwillige basis. 

Ben je iemand met voeling, ervaring en interesse in de leef- en denkwereld van jongeren, heb je ervaring of interesse in jeugdhulp, heb je een warme basishouding, neem dan zeker een kijkje op de webpagina van TEJO.
 

Save the date


Op 17 maart 2022 nodigen we je uit voor het eerste Zorgforum van 2022 georganiseerd door Eerstelijnszone Westhoek. Alle praktische info volgt nog maar noteer de datum alvast in je agenda!
Website
 


Copyright © 2022 Eerstelijnszone Westhoek vzw, All rights reserved.Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp

© Huisartsen Westhoek | Cooked & Spiced by Tasty Creations | Powered by LMD