Eerstelijnszone Westhoek

| Dr. Lander Vanhee | Nieuws

 

 
In deze nieuwsbrief: 

 
 

Eerstelijnszones vieren 2de verjaardagOp 1 juli vierden de eerstelijnszones hun tweejarig bestaan. Bekijk hier de persoonlijke videoboodschap en felicitaties voor de zorgraden (bestuursorgaan eerstelijnszones). 
 

Covid-update 

Binnen Eerstelijnszone Westhoek houden we wekelijks de Covidcijfers bij. Er komen de laatste tijd terug vaker berichten over stijgende cijfers. Onderstaande tabel bevestigt deze vaststelling, net zoals de stijgende cijfers in ziekenhuisopnames.  

In onderstaande tabel kun je de huidige Covidcijfers terugvinden per gemeente. Dit zijn enkel de geregistreerde tests bij huisarts, apotheker of labo. Heel wat personen nemen zelf hun verantwoordelijkheid en maken gebruik van een zelftest bij het optreden van symptomen. Positieve zelftesten worden niet geregistreerd en zijn niet opgenomen in de cijfers. 
Indicatoren incidentieniveau:

 1. relatieve verandering incidentie over 7 dagen: > 50% stijging tov voorgaande 7 dagen
 2. dagen met stijging: minstens 4 dagen in de laatste 7 dagen
 3. stijgende positiviteitsratio over 7 dagen: meer dan 5% over de voorgaande 7 dagen
Code oranje: Early warning = minstens 2 van de 3 indicatoren zijn overschreden

Code rood: Alert= minsten 5 dagen early warning in de laatste 7 dagen


Verhoogde waakzaamheid
Vanuit het Agentschap Zorg en Gezondheid roept men ouderenvoorzieningen op tot verhoogde waakzaamheid owv de stijgende besmettingscijfers.
Naast inzetten op vaccinatie, draagt het inzetten op preventie- en hygiënemaatregelen bij tot een betere bescherming van kwetsbare doelgroepen. Volgende wordt nog steeds aanbevolen:

 • basismaatregelen: afstand houden, handhygiëne, omgevingshygiëne, ...
 • ventileren en verluchten
 • dragen van een chirurgisch mondneusmasker blijft sterk aanbevolen voor medewerkers en bezoekers, bij intensieve en directe zorgcontacten is dit verplicht
 • alertheid voor symptomen zodat nodige maatregelen meteen kunnen genomen worden
 

Groen licht voor herfstbooster


Omdat men in het najaar nieuwe golven van besmetting verwacht en vaccinatie de belangrijkste verdedigingslinie blijft, heeft de interministeriële conferentie Volksgezondheid beslist om dit najaar een extra boostercampagne te organiseren. 

De campagne start begin september met een uitnodiging van de 65+'ers, immuungecompromitteerden en zorgverleners om zich te vaccineren met een extra booster. Nadien volgen de 18 tot 65-jarigen. Lees meer in het persbericht van minister Crevits.

Wil je tijdens de zomermaanden alsnog langskomen voor een vaccin of een eerste booster, dan zijn dit de prikmomenten: 18/7, 10/8 en 31/08. Neem wel vooraf contact op via: 

 • telefoon: 0800/30704 - Het callcenter is open op maandag, woensdag en vrijdagvoormiddag (9u - 13u). 
 • mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • inschrijven via de forms op de website van eerstelijnszone Westhoek
 

Reisplannen? Geen 2de booster nodig wel certificaat vernieuwen


Heb je reisplannen, dan controleer je best welke COVID-19-maatregelen er gelden in het land van bestemming via deze site. Momenteel vraagt geen enkel land een tweede boosterdosis als voorwaarde om het land te mogen bezoeken. In sommige landen kan wel gevraagd worden een vaccinatiecertificaat voor te leggen. Mogelijks is je certificaat "vervallen" en moet je dit vernieuwen. Lees er hier alles over. 

 

Handleiding "Persoon met een zorg- en ondersteuningsnood centraal"

De betrokkenheid van Personen met een Zorg- en Ondersteuningsnood in de zorgraad is van essentieel belang. Om de zorgraden te ondersteunen bij de invulling van de participatie van de Persoon met een Zorg- en Ondersteuningsnood, is deze handleiding tot stand gekomen. Uiteraard ook toepasbaar in alle werkingen binnen zorg en welzijn, waar men de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood mee betrekt in het beleid en zorg op maat wil bieden. 

In het eerste deel worden theoretische inzichten besproken. In het tweede deel wordt het praktischer met tips and tricks om met dit thema aan de slag te gaan.  

 

Zorgpunt Oekraïnse ontheemden - 20 juli


Woensdag 20 juli vindt van 13u tot 17u in campus Mariaziekenhuis in Poperinge een zorgpunt voor de Oekraïnse vluchtelingen plaats.

Er is o.a. mogelijkheid tot registratie elektronisch medisch dossier, doorverwijzing reguliere zorg, vaccinatie en screening op TBC. Belangrijk om weten is dat op dit georganiseerd moment ook een Oekraïnse tolk aanwezig is, wat het voor de betrokkenen mogelijk maakt om hun medische status te bespreken met een verpleegkundige en arts.

Heb je nog vragen rond het zorgpunt? Neem contact op met Heleen Debaene via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0471/700 954.
 

Vormingsreeks "Sterker worden als mantelzorger"

De mantelzorgverenigingen, mutualiteiten en het LOGO gingen een unieke samenwerking aan en maakten een vormingsreeks die dit najaar binnen elke ELZ in West-Vlaanderen aangeboden wordt.  

Wat? 

 • Fysieke interactieve ontmoetingen in kleine groep
 • De inhoud van de sessies wordt grotendeels door de deelnemers bepaald. Men wil vooral inzetten op bestaande noden, ontmoeting, uitwisseling van ervaringen en stilstaan bij veerkracht en tips voor mantelzorgers.
 • Een digitaal aanbod voor mantelzorgers die zich moeilijk kunnen verplaatsen.
Waar en wanneer? 
 • Buurthuis d'Oude Kapelle, Lange Torhoutstraat 33, Ieper  
 • Donderdag 1, 15 en 29 september (14u - 16u)

Meer info vind je terug op deze folder of op www.wvlzorgt.be.

-> Help je mee dit aanbod kenbaar maken bij mantelzorgers in je omgeving?
-> Je kan een pakket gedrukte folders bestellen via dit bestelformulier

Een mantelzorger inschrijven voor de ontmoetingen in kleine groep kan via: Inschrijving 'Sterker worden als mantelzorger' (google.com) 

 

Prettige vakantie!

 

Info van en voor ELZ-partners

Opstart Familiegroep Dementie

Dit najaar start in Poperinge een actieve Familiegroep Dementie. In deze groep komen mantelzorgers en familieleden samen om informatie, ervaringen en steun uit te wisselen. Het is eveneens de bedoeling om jaarlijks een voordracht te organiseren over een relevant dementie-thema.

Het programma van de Familiegroep Dementie regio Poperinge kan je binnenkort raadplegen op de website van Alzheimer Liga Vlaanderen:
 • Donderdag 22/09/22 Dr. Gabriel, arts bij de geheugenkliniek van het Jan Yperman Ziekenhuis geeft uitleg rond de medische aspecten van dementie. Onthaal 13u30 - Aanvang 14u - WZC Emmaüs
 • Dinsdag 15/11/22 “Wablieft?” Communiceren met en zonder woorden met de persoon met dementie. Onthaal 18u - Aanvang 18u30 - LDC De Bres
- Vrijwilliger worden of in jouw buurt een nieuwe Familiegroep helpen opstarten? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
- Zit je met een vraag over dementie? De gratis luister- & infolijn 0800 15 225 is elke dag bereikbaar, ook in het weekend en op feestdagen.
Activiteitenoverzicht mutualiteiten

De verschillende mutualiteiten organiseren heel wat interessante infosessies, workshops, webinars en cursussen over de meest uiteenlopende gezondheids- en welzijnsonderwerpen, zowel voor zorgverstrekkers als mantelzorger. Hieronder vind je per mutualiteit het volledige overzicht: 

Bevolkingsonderzoek aangeboren aandoeningen


Elk pasgeboren kind in Vlaanderen krijgt de kans om via een bloedprik gescreend te worden op 15 aangeboren aandoeningen. Met dat bevolkingsonderzoek worden zeldzame aangeboren ziektes opgespoord nog voor ze zich klinisch uiten, zodat een vroege behandeling kan worden opgestart om ernstige handicaps te voorkomen of het ziekteproces af te remmen. Deze campagne helpt om ouders te informeren over het belang van vroeg opsporen. 

29 september - Provinciale trefdag stress-sensitieve hulpverlening Budget In Zicht
 
Nadja Jungmann, Nederlands Lector Schulden & Incasso, doet onderzoek naar de impact van stress op ons brein. Ze verklaart waarom mensen improductief gedrag vertonen en reikt nieuwe handvatten om de hulpverlening effectiever te maken. De dag wordt opgesplitst in een training bedoeld voor maatschappelijk werkers en een voordracht voor beleidsmakers en leidinggevenden.  

-> Waar? CC De Brouckère Torhout
-> Wanneer? donderdag 29 september 2022
 • 9u00-16u00: Training voor maatschappelijk werkers die werken met financieel kwetsbare cliënten
 • 18u30-20u00: Voordracht voor beleidsmakers en leidinggevenden
-> Meer info? klik hier
-> Inschrijven? via deze link
 

Vacatures

 • WINGG zoekt een "Zorginhoudelijk coördinator conventie"
Wil je het aanbod geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren in de eerste lijn inhoudelijk verder ontwikkelen? Lees er hier dan alles over in deze vacature.  
 • Dienstverlenende Vereniging Westhoek zoekt "Projectmedewerker Geïntegreerd Breed Onthaal"
Heb je interesse in het sociale werkveld en de wereld van OCMW’s, CAW’s en ziekenfondsen? Ben je een geboren netwerker en schrikt het uitbouwen van een innovatieve werking op de eerstelijn je niet af? Kom hier alles te weten over deze vacature. 
 

Leestip: Ervaringen van een buurtcoach

 
Elk project zorgzame buurt wordt bijgestaan door een buurtcoach. Birgit Goris is een van die coaches. Ze vertelt welke uitdagingen het coachen met zich meebrengt en heeft ook enkele nuttige tips voor beginnende buurten. Lees hier het volledige artikel. 
 
 

Kalender

 • September/oktober: Lokale Eerstelijnsplatformen
  • 08/09: Eerstelijnsplatform Houthulst
  • 13/09: Eerstelijnsplatform Poperinge-Vleteren-Lo-Reninge
  • 22/09: Eerstelijnsplatform Ieper
  • 29/09: Eerstelijnsplatform Heuvelland-Mesen
  • 06/10: Eerstelijnsplatform Langemark-Poelkapelle-Zonnebeke
 
 • 13 oktober - Congres "Samen vorm geven aan de woonzorg van morgen"
Het Agentschap Zorg en Gezondheid organiseert dit congres om vooruit te kijken naar de toekomst van de woonzorg maar het wordt ook terugblikken op de voorbije, uitdagende jaren aan de hand van vernieuwende projecten, inspirerende voorbeelden en interessante debatten.
 
-> Waar? Congrescentrum The Egg in Brussel
-> Wanneer? donderdag 13 oktober 2022 van 9u30 - 16u00
-> Meer info en inschrijven? klik hier
 
 • 13 oktober - Zorgforum ELZ Westhoek met Prof. Lieven Annemans
Noteer alvast deze datum! Op 13 oktober nodigt ELZ Westhoek 
gezondheidseconoom Prof. Lieven Annemans uit op het zorgforum. Meer info volgt later. 

-> Voor wie? Alle eerstelijnsprofessionals
 
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Website
 


Copyright © 2022 Eerstelijnszone Westhoek vzw, All rights reserved.uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp

© Huisartsen Westhoek | Cooked & Spiced by Tasty Creations | Powered by LMD