Ondervoeding bij ouderen is een ernstig en vaak onderschat probleem. De oorzaken van ondervoeding kunnen zowel van fysieke, medische, psychische als sociale oorsprong zijn .
Vaak zijn ook verschillende factoren aanwezig die elkaar versterken.
De gevolgen van ondervoeding zijn dan ook ernstig: door verlies aan spiermassa en daling van de weerstand zijn ouderen met ondervoeding kwetsbaarder voor valincidenten, ziektes, meer en ernstigere complicaties met als gevolg daling van de levenskwaliteit en verhoogde mortaliteit.
Door de algemene zwakte hebben ze opnieuw meer kans op ondervoeding en zo komen ze in een viskeuze cirkel terecht.
Preventieve maatregelen en tijdig opsporen zijn dan ook essentieel. Het is daarom belangrijk om elke nieuwe bewoner te screenen, risico-bewoners te identificeren en te zorgen voor accurate opvolging.
Door het gebruik van de checklist en flowchart bij elke bewoner kunnen we een voedingstoestand toekennen en zo tijdig ingrijpen bij ondervoeding.
Bij opname van nieuwe bewoner gebeurt een anamnese:
- gewicht voor opname,
- voorkeuren van voeding,
- consistentie van de voeding, …
- de lengte van de bewoner wordt 1 malig afgenomen d.m.v. de ulnalengte,
- het gewicht wordt bepaald
- de stappen van flowchart worden doorlopen: de punten worden opgeteld en de bewoner krijgt hiermee een voedingsstatus
0: laag risico op ondervoeding (groen)
1: matig risico op ondervoeding (oranje)
2 of meer: hoog risico op ondervoeding (rood)
Deze status wordt steeds doorgegeven aan de huisarts en het interventieplan wordt verder gevolgd.
Bij status 1 – 2 of meer wordt ook de checklist steeds nagekeken om de risicofactoren die een invloed hebben op de voedselinname en het lichaamsgewicht na te gaan.